Oliivisato Turkissa!

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa!

Google mainos

Fahrettin Demirel
Turkkilainen eläkeläinen Fahrettin Demirel.

Oliivisato Turkissa!

Tiesittekö että oliivipuu antaa marjoja talvisin Turkissa? Vihreiden oliivien sato on syksyllä aina Turkissa. Vihreän oliivin sato on alkanut Kusadasissa Turkissa. Hyvät ja maukkaat oliivit poimitaan käsin. Turkissa on paljon oliivipuita. Turkki on merkittävä oliiviöljyn tuottaja maa. Oliivin historia on hyvin pitkä. Turkkilaiset käyttävät paljon oliiviöljyä ruokaa valmistettaessaan.

Turkin yksi merkittävistä oliiviöljyn tuottaja firmoista on Tariş Zeytin. Tariş Zeytin on osuuskunta. Firmalla on yli 100 vuotta pitkä historia. Osuuskuntaan kuuluu 33 alueosuuskuntaa ja 28.000 jäsentä. Osuuskunnan markkinaosuus Turkissa tuotetuista oliivituotteista on 20%. Organisaatioon kuuluu omat tuotantolaitokset ja logistiikkapalvelut sekä markkinointiyhtiö joka hoitaa sisämarkkinointia sekä vientikauppaa johon myös kuuluu laaja jälleenmyyjäverkosto ja ketju myymälöitä Turkissa ja ulkomailla. Esim. USA, Saksa jne. Organisaatiolla on toimituskyky ja toimitusvarmuus isoihin myyntieriin.

Tuotevalikoiman päätuotteet ovat oliiviöljyä ja oliiveja. Päätuotteita tukevat gourmet-tuotteet, oliiviöljy saippuat ja henkilökohtaisia hygieniatuotteita. Osuuskunnalla on lisäksi omistusosuutta toisessa maataloustuottajien osuuskunnassa jonka tuotantoalaan kuuluu puuvillan-, viinirypäleiden- ja viikunan jatkojalostus. Osuuskunnalla on laaja tuotevalikoima. Tuotevalikoimasta löytyy noin 300 tuotetta. Minä (Ali Ergene) edustan oliivituotteita Suomessa. Lisää tietoja löytyy tämän linkin takana. http://www.phnet.fi/public/ergene/tariszeytin

Oliivituotteita on jalostettu ja pakattu vuodesta 2002 lähtien kansainvälisen oliiviöljyneuvoston laadunvalvonta ohjelmaan mukaisesti.

Tässä eläkkeellä oleva vanha turkkilainen mies kasvattaa oliiveja eläke päivillä. Hän on ollut töissä Turkin verotoimistossa. Tämä on hänen harrastus Turkissa. Hän saa myös palkkioiksi oliiviöljyä. Keskimäärin viidestä kilosta puristettuja oliiveja saa litran oliiviöljyä. Fahrettin bey on saanut tänä vuonna 200 kiloa oliiveja. Se myös tarkoittaa 40:n litran neitsyt oliiviöljyt. Hänen ei tarvitse ostaa kaupasta käsiteltyä oliiviöljyä. Hän sanoo että hänen oliivit ovat luomuja ja paljon maukkaampia kuin kaupan oliiviöljyt.

Oliiviöljyn historiaa

eKr. 6000 – Seemiläiset ovat aloittaneet oliivien viljelyn Syyriassa.
eKr. 3000 – Maataloutta koskeva tieto ja kulttuuri levisivät idästä länteen Välimerellä. – Lähi-idän kauppiaat veivät oliivit Kyprokseen ja Kreetalle.
eKr. 2500 – Kreetalla löydetyissä savi tableteissa mainitaan oliiviöljy ja sen käyttö.
eKr. 2000 – Vanhat israelilaiset siunaavat pappeja oliiviöljyllä ja polttavat öljylamppuja temppeleissä.
eKr. 1780 – Hammurabilakien mukaan oliivipuun liiasta karsimisesta tuomitaan kuolemanrangaistuksella.

eKr. 1700 – Oliivipuu tuotiin Egyptiin. Tutanhameni kruunasi oliivinoksalla itsensä.
eKr. 1500 – Oliiviöljy on Kreetan tärkein kauppatulo, ja sitä käytettiin Egyptissä kosmeettisiin tarkoituksiin.
eKr. 1000 – Kreikassa oliiviöljyn käyttö keittiössä alkaa olla havaittavissa.
eKr. 900 – Oliivin puristamiseen alettiin käyttää vipupainikkeita.
eKr. 776 – Ensimmäiset olympialaiset, joissa voittajille jaettiin palkinnoksi oliiveja ja oliiviöljyä.

eKr. 620 – Solonin oliivisuojalain mukaan hän joka oliivipuun leikkaa tai vahingoittaa tuomitaan kuolemaan.
eKr. 600 – Italia, Espanja, Ranska ja Pohjois-Afrikka ovat tutustuneet oliivipuuhun.
eKr. 200 – Archimedes-ruuvia käytettiin oliiviöljypuristimissa.
jKr. 100 – Muinaisessa kreikkalaisessa ja roomalaisessa kirjallisuudessa mainitaan oliivipuut, oliivit ja oliiviöljy.
JKr. 100 – Roomalaiset ovat luokittelleet useita eri oliivilajeja.

JKr. 200 – Rooman rauhan myötä oliiviöljyn tuotanto ja kauppa eli kultakauden Välimerellä.
JKr. 325 – Konsensuksen aikaan 2300 öljyn jakelijaa ovat toimittaneet oliiviöljyä, jota asukkaat käyttivät aterioihin, kosmeettisiin hieronnoihin, vartalohoitoihin, lamppuihin ja muihin tarkoituksiin.
JKr. 1000 – Oliiviöljy pula alkaa ja sitä käytetään toisinaan käteisvarojen sijasta, tärkein käyttöalue on uskonnolliset rituaalit.
JKr. 1300 – Oliiviöljystä on tullut Välimeren maiden pääelintarvike.
JKr. 1500 – 1600 – espanjalaiset tutkijat ja lähetyssaarnaajat kuljettavat oliiviöljyä uuteen maailmaan.

JKr. 1524 – Meksikossa istutettiin ensimmäiset oliivipuut.
JKr. 1550 – Leonardo da Vinci suunnitteli oliiviöljypuristimen.
JKr. 1700 – ranskalaiset lähetyssaarnaajat istuttivat oliiveja 600 kilometriselle pitkälle Kalifornian rannikolle 1800-luvun alkupuolella ja toivat oliiveja 19: ään siirtokuntaan 21: stä.
JKr. 1717 – Vincenzo Mela tuottaa pomace-öljyä Italian pomace-pesumenetelmällä.
JKr. 1820 – Veden voimalla toimivalla puristimella alettiin tuottaa oliiviöljyä.

JKr. 1870 – Ensimmäinen kaupallinen oliivituotanto alkaa Kaliforniassa.
JKr. 1887 – Van Gogh maalaa oliivitarhoihin liittyviä 16 maalausta.
JKr. 1900 – Italian kuningas Umberto I kieltää oliivipuiden leikkaamisen Italiassa, mikä on edelleen voimassa tietyissä osissa Italiaa.
JKr. 1920 – Amerikkaan tulleet eurooppalaiset maahanmuuttajat lisäävät oliiviöljyn käyttöä amerikkalaisessa keittiössä.
JKr. 1927 – Jatkuvan järjestelmän edelläkävijä, keskipakotekniikka, otettiin käyttöön oliiviöljyn valmistuksessa.

JKr. 1980 – Oliiviöljytieto ja -kulttuuri leviävät edelleen maailmaan terveys, keittokirjojen ja internetin kautta.

Taulukon lähde: marmarabirlikakademi.com

Ali Ergene

Google Mainos

Tietoa Ali Ergene 446 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.