Turkin valtuuskunta matkustaa maanantaina 17.2.2020 Moskovaan keskustelemaan Syyrian Idlibin tilanteesta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Turkin Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.
Turkin Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu. Kuva: flickr.com

Turkin valtuuskunta matkustaa maanantaina 17.2.2020 Moskovaan keskustelemaan Syyrian Idlibin tilanteesta

”Maanantaina Turkin valtuuskunta osallistuu keskusteluihin Moskovassa [Idlibistä, Syyriassa]”, Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kertoi toimittajille saksalaisen kollegansa Heiko Maasin tapaamisen jälkeen Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä. Çavuşoğlu kertoi keskustelleensa Idlibin tilanteesta Maasin kanssa.

Çavuşoğlu väitti, että Bashar al-Assad -hallinto on äskettäin tehostanut aggressiotaan, koska se uskoi konfliktin sotilaalliseen ratkaisuun eikä poliittiseen ratkaisuun. ”Haluamme nähdä näkyvää tukea Saksasta ja muista Euroopan maista ja EU: sta, kuten näimme Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Yhdysvalloista”, lisäsi Çavuşoğlu. ”Jos emme pysty pysäyttämään tätä, tapahtuu suuri humanitaarinen tragedia”, hän lisäsi.

Turkin ylin diplomaatti sanoi, että Turkin rajalla rakennetut briketti-asunnot Idlibistä Saksan avulla pakeneville syyrialaisille olivat vain väliaikainen ratkaisu. Turkin ulkoministeri sanoi, että Turkin rajalle, Saksan avustuksella, rakennetut hätä-asunnot Idlibistä pakeneville syyrialaisille ovat vain väliaikainen ratkaisu.

Tärkeä asia on tulitauon saavuttaminen, hän sanoi ja lisäsi: ”Haluamme saavuttaa tämän diplomatian avulla Venäjän kanssa, mutta jos tämä ei ole mahdollista, presidentti [Recep Tayyip Erdoğan] on jo ilmoittanut ryhtyvänsä tarvittaviin toimenpiteisiin koska Syyrian hallitus kohdistaa taisteluja viattomiin ihmisiin ja se kohdistuu myös sotilaihimme kentän tarkkailupisteissä. Meille ei ole mahdollista sietää tätä”, hän lisäsi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kehotti puolestaan ​​Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa Assad-hallintoon ”lopettamaan hyökkäykset Idlibissä”. Hänen mukaansa Saksan ”suuri pelko” on, että Idlibissä saattaa tapahtua humanitaarinen katastrofi, jos yhteenotot eivät lopu alueella.

Maas kertoi, että hän on ilmaissut Saksan huolenaiheet Idlibistä tapaamisessaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa lauantaiaamuna. ”Odotamme Venäjän puolelta heidän käyttävän vaikutusvaltaansa Assad-hallintoon, jotta nämä hyökkäykset voitaisiin lopettaa”, hän sanoi ja varoitti, että jos hyökkäykset jatkuvat, tämä johtaisi suurempaan pakolaisvirtaan Idlibin alueelta.

Maas toivoi, että Turkin ja Venäjän ensi viikolla käytävät keskustelut voivat auttaa saavuttamaan edistyksen Idlibin humanitaarisen katastrofin estämisessä. Turkki ja Venäjä sopivat syyskuussa 2018, että Idlib muuttuu eskaloitumisvyöhykkeeksi, jolla aggressiiviset toimet on nimenomaisesti kielletty. Sittemmin Syyrian hallinnon ja Venäjän joukkojen hyökkäyksissä on tapettu yli 1800 siviiliä, ja Syyria ja sen liittolaiset eivät ovat kunnioittaneet sekä vuoden 2018 tulitaukoa että uutta, joka aloitettiin 12. tammikuuta.

Yli 1,7 miljoonaa syyrialaista on muuttanut Turkin rajan lähelle viime vuoden voimakkaiden hyökkäysten takia. Turkki on edelleen maa, jossa on eniten pakolaisia maailmassa, hosting yli 3,7 miljoonaa maahanmuuttajia alusta Syyrian sisällissodan vuonna 2011. Turkkissa on edelleen maailman eniten pakolaisia, ja se isännöi yli 3,7 miljoonaa Syyrian siirtolaista, Syyrian sisällissodan alkamisen jälkeen vuodesta 2011 alkaen.

Lähde: anews.com.tr

Helena Ergene

Idlibin syyrialaiset ovat Assadin raakuuden ja jäätyvän sää välissä