Turkki käynnistää seurantakeskukset COVID-19-potilaille

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

seurantakeskukset COVID-19-potilaille
Kuva: flickr.com

Turkki käynnistää seurantakeskukset COVID-19-potilaille

Turkin terveysministeriö perustaa keskuksia seuraamaan ja valvomaan COVID-19-potilaiden terveyttä vähintään kahden vuoden ajan. Kaksi näistä laitoksista, nimeltään “COVID-19-seurantakeskukset”, on jo avattu pääkaupungissa Ankarassa ja Luoteis-Eskişehirin maakunnassa, ja lisää käynnistetään pian 24 maakunnassa, terveysministeriö sanoi 16. joulukuuta antamassaan lausunnossa.

MAINOS!

Nämä keskukset seuraavat vähintään kahden vuoden ajan niitä joilla on COVID-19: een liittyviä komplikaatioita. Seurantajärjestelmä auttaa lääkäreitä seuraamaan koronaviruksen pitkäaikaisia vaikutuksia ja ehkäisemään COVID-19-potilaiden mahdollisia terveysongelmia. Käynnit keskuksissa ei ole pakollista ja niiden palveluja tarjotaan maksutta.

Viimeisimpien rajoitusten vaikutus on alkanut näkyä erityisesti maan suurissa maakunnissa virkamiesten mukaan. Suurten maakuntien sairaaloiden tehohoitoyksiköiden potilaiden määrä on vähentynyt 20 prosenttia parin viime päivän aikana, päivälehti Hürriyet kertoi viranomaisia lainaten.

Viranomaiset kertoivat myös, että sairaalaan hakeutuvien ihmisten määrä on laskenut jopa 40 prosenttia ja testi positiivisuus laski 15 prosenttiin viime päivien 20 prosentista. Virustapausten lisääntyminen Anatolian maakunnissa jatkuu, mutta viranomaiset odottavat pandemia näkymien paranevan näissä maakunnissa tämän viikon loppuun mennessä.

Viranomaiset arvioivat kuitenkin, että tapausten määrän kasvu voi jatkua jonkin aikaa keskikokoisissa maakunnissa, joiden väkiluku on 400 000 – 750 000, koska ne eivät ole vielä saavuttaneet tiettyä sosiaalista immuniteetti tasoa. Anatolian maakuntien tapausten määrän odotetaan laskevan kahdessa viikossa, heidän mukaansa.

Ottaen huomioon tämän myönteisen kehityksen viranomaiset ennakoivat, että taudin leviäminen maassa saattaa rauhoittua tammikuun 2021 toisella puoliskolla ja näkymät voivat parantua merkittävästi helmikuun lopussa.

Viranomaiset ovat huolissaan siitä, että ihmiset saattavat nähdä uudenvuoden neljän päivän ulkonaliikkumiskiellon loman mahdollisuutena, joka vaan nopeuttaa viruksen leviämistä, jos ihmiset matkustavat ennen kieltoa maakuntien välillä viettämään päiviä hotelleissa ja hiihtokeskuksissa.

Lähde: hurriyetdailynews.com

Helena Ergene

Turkin tilaamaa kiinalaista covid 19 rokotetta on testattu Indonesiassa