Vanhat turkkilaiset ammatit – Kupariseppä

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Vanhat turkkilaiset ammatit – Kupariseppä

85 vuotias Fevzi Çil on työskennellyt kupariseppänä 73 vuotta Istanbulissa. Hän edelleen työskentelee konsulttina korkeasta iästä huolimatta kupari tehtaassa. 85-vuotias kupariseppä Çil aloitti uransa 12-vuotiaana ei-muslimimestareiden luona. Çil alkoi työskennellä tällä alalla kupariseppänä ja hän jatkoi pitämään ammattinsa hengissä oppimisen jälkeen, vaikka kuparituotteiden käyttö väheni edistyneen tekniikan myötä. Kupari korvattiin muilla aineilla kuten alumiini ja muovi.

MAINOS!

Çil ei luovu ammatistaan ​​edes päivääkään, vaikka hänen ikätoverit nauttivat eläke päivistään. Hän työskentelee edelleen konsulttina kuparin jalostustehtaassa ja vasaroi edelleen kuparituotteita, kuten kattiloita, kannuja jne.

Çil kertoi toimittajalle ammatin monimutkaisuudesta ja hän sanoi, että kuparisepän ammatti on raskas ammatti. Tästä syystä nuoret eivät halua oppia tätä ammattia. Hän on meille vaihe vaiheelta kertonut että miten tuote syntyy. He sulattavat ensin raaka-aineen ja sen jälkeen alkaa kuparin käsittely työt. Muottiin saadut kuparit menevät sylinterien alle. Kupareita ohennetaan sylinterien avulla. Sitten tehdään astioita tilattujen kokojen mukaan.

Todettuaan, että kuparituotteiden käytön suurin ongelma keittiössä on tina, Çil korosti, että kuparista valmistetut tuotteet tulisi tinata 6 kuukauden välein.

“En voi kuvitella elämää ilman kuparia”

Çil sanoi ettei hän voinut kuvitella elämää ilman kuparia. Vasaran äänet ovat edelleen päässäni. Korvani laulavat päivin ja öin kuparin ääntä. Kävin lääkärin luona. Lääkäri kysyi ammattini. Sanoin olevani kupariseppä. Tämä on ammattitauti ja opit elämään sen kanssa. Näin se menee, totuin siihen. Kun kuulen vasaran äänen kadulla tai jossain niin juoksen heti kuuntelemaan sitä, koska olen kasvanut ja elänyt vasaran naputuksen seurassa.

Joka alueen kuparimallit ovat erilaisia Turkissa. Kävin 2 vuotta sitten Çorumissa, näin, että mies työskentelee avustajan kanssa. Hän oli valmistamassa pataa.  Mies istui, toinen työntekijä piti pataa edessään.  Sanoin ettei näin kaksin tehdää töitä. Kuparisepän on tehtävä yksin töitä. Näin meitä on opetettu. Sepän on osattava käyttää jalkaa, polviä, käsiä. Näytin heille 10 min. miten tehdään yksin töitä. Kaikki kuparisepät kokoontuivat ja seurasivat minua.

Lähde: aa.com.tr

Ali Ergene, Turkin Uutisten perustaja.
Ali Ergene, Turkin Uutisten perustaja.

Vanhat turkkilaiset ammatit – Tynnyrin valmistaja

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.