Niin sanottu kansanmurha!
Turkki vastustaa tapahtumien esittämistä ”kansanmurhaksi”, mutta kuvaa vuoden 1915 tapahtumia tragediana, jossa molemmat osapuolet kärsivät uhreja.
”Senaatin päätöslauselma ei ole muuta kuin poliittinen show. Se ei ole oikeudellisesti sitova eikä sillä ole mitään pätevyyttä”, Mevlut Cavusoglu sanoi Twitterissä.
Cavusoglu sanoi, että ne, jotka käyttävät historiaa poliittisiin tarkoituksiin, ovat pelkureita, jotka eivät halua kohdata totuutta. Ankara on toistuvasti ehdottanut Turkin, Armenian, Brittien ja Venäjän historioitsijoiden sekä kansainvälisten asiantuntijoiden yhteisen komission perustamista tutkimaan asiaa, hyväksikäyttäen näiden maiden arkistoja.
Turkin kanta vuoden 1915 tapahtumiin on, että armenialaisten kuolemat Itä-Anatoliassa tapahtuivat, kun jotkut olivat hyökkäävien venäläisten puolella ja kapinoivat ottomaanien joukkoja vastaan. Myöhempi armenialaisten siirtäminen johti lukuisiin uhreihin. Turkkilaisia arvioidaan kuolleen 800.000.
Silloin Ottomanit olivat Venäjän kanssa sodassa. Ottomanit koostuivat monenlaisista kansoista, joita Venäjä, Britania ja Ranska yllyttivät julistamaan itsenäisyytensä. Tällä tavoin yritettiin hajottaa Ottomaaneja. Käsite ”Kurdistan” on saman taktiikan lopputulos. Turkin historia ei ole mustavalkoinen niin kuin mediassa annetaan ymmärtää. Ottomanit kävivät sotaa Anatoliassa Ranskaa, Lännessä Brittejä ja Kreikkaa ja Idässä Venäjää vastaan.
Myöhempi armenialaisten siirtäminen johti lukuisiin uhreihin. Armenialaiset turvallisuus syistä siirrettiin (Tehcir/Siirtäminen) Itä-Turkista Syyriaan ja Libanoniin, jotka kuuluivat Ottomaaniaan.
Tällaisia siirtämisiä on tehty myös muualla maailman maissa. Esimerkiksi USA on siirtänyt USA:ssa asuvia japanilaisia ja japanilaistaustaisia ihmisiä Missisippiin, heti sen jälkeen, kun Japanin joukot hyökkäsivät USA:n laivastoon, Pearl Harbour.
Lue lisää aiheesta:
Lähde: AA Uutistoimisto
Helena Ergene