Reuters: Turkki ei enää estä pakolaisia pääsemästä Eurooppaan
Reutersin mukaan Turkki ei enää estä syyrialaisia ja muiden maiden pakolaisia pääsemään Eurooppaan. Reutersin uutisessa sanotaan “Turkkilainen virkamies sanoi, kun presidentti Tayyip Erdogan johti hätäkokousta. Turkki piti eilen hätäkokousta kun 33 turkkilaista sotilasta kuoli ilmaiskussa Idlibissä.”
Syyrian hallitusjoukkojen ilmaiskussa Syyrian luoteisosassa Idlibissa kuoli 33 turkkilaista sotilasta ja loukkaantui vakavasti muita, sanoo Turkin Kaakkois-Hatayn maakunnan paikalliskuvernööri perjantaina.
Lähes miljoona siviiliä on joutunut siirtymään Idlibissä Turkin rajan tuntumaan joulukuun jälkeen, kun Venäjän ja Iranin tukemat Syyrian hallituksen joukot aloittivat hyökkäykset alueelle.
Uhka avata pakolaisille rajat Eurooppaan johtaisi Turkin ja Euroopan unionin vuonna 2016 tekemän sopimuksen raukeamiseen ja saattaisi nopeasti vetää länsivallat Idlibin taisteluihin ja pysäyttää Ankaran ja Moskovan väliset neuvottelut.
Turkin poliisi, rannikkovartiolaitos ja rajaturvallisuusviranomaiset on määrätty olla tekemättä mitään kun pakolaiset ylittävät rajoja. “Olemme päättäneet tosiasiallisesti heti, että emme estä syyrialaisia ja muita pakolaisia pääsemästä Eurooppaan maalta tai meritse”, sanoi virkamies, joka halusi olla nimetön. “Kaikki pakolaiset, mukaan lukien syyrialaiset, ovat nyt tervetulleita ohikulkemaan Euroopan unioniin.” Pakolaisten vastaanottamisen taakka “on liian raskas yhdenkään maan yksin kantamiseksi”, virkamies sanoi.
Turkki isännöi noin 3,7 miljoonaa Syyrian pakolaista ja lisäksi muiden maiden pakolaiset, ja se on toistanut, että se ei pysty käsittelemään enemmän. Vuonna 2016 sovitun sopimuksen nojalla Euroopan unioni on myöntänyt 6 miljardeja euroja apua vastineeksi Ankaralle, mutta rahoitusta on tullut vain 4,2 miljardia euroa, joka sitoutui estämään maahanmuuttajien tulon Eurooppaan.
Turkki on kehottanut Eurooppaa tekemään enemmän helpottamaan Idlibin kriisiä, ja viime vuonna Erdogan sanoi, että hänen hallintonsa voisi “avata portit” pakolaisille Eurooppaan, jos se ei toimi.
EU: n ja Turkin vuoden 2016 sopimuksella pyrittiin auttamaan siirtolaisten ja pakolaisten kaoottisen saapumisen lopettamista, joista suurin osa pakeni sodasta ja köyhyydestä Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta sen jälkeen kun yli miljoona saapui Eurooppaan vuonna 2015.
Sopimuksen mukaan Egeanmeren laittomasti ylittävät maahanmuuttajat ja pakolaiset lähetetään takaisin Turkkiin. Mutta Ankara on todennut, että Euroopasta saatu rahoitus on ollut hidasta saada ja vähäistä Turkin käyttämän 40 miljardin dollarin verrattuna.
Lähde: reuters.com