Antiikkikaupunki NYSA

By Ali ergene

Antiikkikaupunki NYSA sijaitsee Aydinin maakunnassa Turkissa. Kusadasista Sultanhisar (kunta) NYSA:an antiikkikaupunkiin on noin 90 kilometrin matka. Matka voidaan taittaa joko ajamalla tai bussilla. Bussiyhteydet Kusadasista NYSA:an antiikkikaupunkiin ovat hyvät ja bussit lähtevät usein päivittäin. Matka kestää noin 1,5 tuntia riippuen liikenneolosuhteista ja ajomatkalla kuljettavasta reitistä.

MAINOS!

Matka NYSA:n antiikkikaupunkiin voidaan myös taittaa ajamalla. Matka voidaan tehdä omalla autolla tai vuokra-autolla, ja ajomatka kestää noin 1,5 tuntia riippuen ajettavasta reitistä ja liikenneolosuhteista. On suositeltavaa varata matka etukäteen ja varmistaa, että oma tai vuokrattu auto on sopiva matkaa varten ja että sillä on tarvittavat varusteet ja vakuutukset.

Nysassa oli kaksi puolta, jotka erotettiin nopeasti virtaavasta ja syvästä rotkosta. Rotkon yläpuolella olevat kolme sillaa yhdistivät kaupungin kaksi puolta. Gymnasium ja stadion sijaitsivat rotkon läntisessä päässä, pohjoisessa Bysantin jäännökset ja kirjasto, kirjaston pohjois-itäosassa oli 10 000 henkilön teatteri. Kirjasto on kahden kerroksen rakennus ja se on toiseksi parhaiten säilynyt antiikin kirjasto Anadoliassa Celsus Kirjastosta Efesoksessa. Itäpuolella rotkon pohjaa sijaitsevat agora, Parlamentti rakennus ja roomalaiset kylpylät. Nekropoli sijaitsee lännessä kaupungin pyhällä alueella Akharaka-tiellä.

Nysan Rooma-arkkitehtuurin ja -teknologian ihme Antiikin kaupunki Nysa esittelee vierailijoilleen kauneimpia esimerkkejä Rooma-arkkitehtuurista ja -teknologiasta rakennuksillaan, jotka on rakennettu laaksoon topografian mukaisesti, erityisesti stadionilla, tunnelilla ja 3 sillalla. Yhdessä koulutustarkoituksiin käytetyistä rakennuksista on Gimnasium, jossa nuoria miehiä koulutetaan, ja toinen on Kirjasto, yksi Anatolian hyvin säilyneistä esimerkeistä. Toinen rakennus, joka rakennettiin noin 130 jälkeen kristusta. kaupungin länsipuolelle, käytettiin kirjastona, kokoushuoneena ja tuomioistuimena. Kirjaston julkisen käytön tarkoitus lopetettiin kokonaan 6. vuosisadalla sen peruskorjauksen jälkeen, jonka tehtiin loppuvuodesta 4. vuosisadalla tai alkuvuodesta 5. vuosisadalla.

Nysassa kaupungin yläpuolella sijaitseva kallioplattaus jaetaan pohjoisesta etelään menevän jokialueen kautta. Jokialueen laajimmalla puolella, jota Strabon kutsui nimeltään Amphitheateriksi, ja joka on tänä päivänä tulvaveden tuhoaman Stadiumin sijainti, sijaitsee. Se on noin 192×44 metrin kokoinen ja länsipuolen istumapaikat on sijoitettu luonnonmaalle.

Teatterin rakennuksen näyttämön friiseissä Nysan ihmiset sisälsivät Dionysoksen elämän, Nysan jumalan, osioita. Teatterifriisit on esitetty Aydın-arkeologimuseossa.

Agora, Gimnasium, Stadion Gimnasium rakennettiin kaupungin länsipuolelle keskellä 2. vuosisataa eKr. ja se käytettiin urheilutilana sekä koulutustilana. Agora sijaitsee kaupungin itäpuolella ja on suuri tori. Tämä rakennus, jolla on kolumnein varustetut portikot neljällä puolella, on päivätty myöhäiseen hellenistiseen aikaan erityisesti sen arkkitehtonisten piirteiden vuoksi Itäisessä Stoassa. Agora ympäröi neljän puolen Ionian-järjestelystä olevat stoat, joissa on kaksiriviset kolumnit pohjoisessa ja idässä ja Doric-yksiriviset kolumnit etelässä ja lännessä. 비트코인 배팅

Dionysoksen kaupunki Yksi Nysan parhaiten säilyneistä rakennuksista on teatteri. Sen arvellaan rakennettuneeksi 1. vuosisadalla eKr. myöhäisen hellenistisen ajan aikana. Hadrian-kauden näyttämörakennus, jonka tuhosi 178 eKr. maanjäristys, uudelleenrakennettiin kolmikerroksiseksi rakennukseksi 180-200 eKr. Nysan teatteri, kuten muutkin Anatolian antiikin teatterit, on tyypillinen Anatolian-roomalainen teatteri. Podiumfriisit, jotka sisältävät monia tärkeitä mytologisia hahmoja, välittävät myös viitteitä kaupungin maantieteestä.

Nysan antiikki kaupungissa on monia roomalaisia jäännöksiä!

Tunnettu maantieteilijä ja matkailija Strabon on tiedetty saaneen täällä koulutusta. Gymnasium ja kirjasto kaupungissa osoittavat, että kaupunki oli koulutuskeskus sen loistokkaassa ajassa. Nysan antiikin kaupungin kirjasto on rakennettu toisen vuosisadan aikana ja se on yksi Anadolian parhaiten säilyneistä kirjastoista Efesoksen antiikin kirjaston jälkeen. Nysan antiikki kaupunki kasvoi erityisesti roomalaisella kaudella arkkitehtuurisesti ja sai monia arkkitehtuurisia teoksia.

Siellä on 12 000 hengen antiikki teatteri. Nysan antiikki kaupungissa uskotaan olevan 12 000 hengen antiikki teatteri, joka on rakennettu ennen Kristuksen syntymää 1. vuosisadalla. Teatterin näyttämöalue on noin 27 metriä leveä. Teatterin näyttämörakennuksessa on hyvin säilyneet koristeet viinijumala Dionysokselle (Bakchos). Lisäksi antiikki kaupungissa on 700 hengen “neuvostotalo” (Bouleuterion). Neuvostotalo on rakennettu 1. vuosisadalla. Nysan antiikin kaupungin neuvostotalo on yksi kaupungin hyvin säilyneistä rakennuksista, kuten kirjasto. Nysan antiikin kaupungin stadioni on 30 000 hengen rakennus, joka on rakennettu jokilaaksoon kaupungin keskelle ja tiedetään, että täällä järjestettiin gladiaattoritaisteluja aikanaan.

Siellä on monia bysanttilaiselta ajalta peräisin olevia teoksia ja jäännöksiä.

Nysan antiikin kaupungissa on bysanttilaiselta ajalta peräisin olevia seinäjäännöksiä, gymnasium, jota käytettiin koulutusalueena myöhäisellä roomalaisella ajalla, 30 000 hengen stadion, roomalaisten siltojen jäännöksiä, agora, roomalaiset hammamit ja nekropoli ja nekropolin sisällä olevia arkin mausoleumeja.

Kolmen veljen perustamat kylät yhdistyvät myöhemmin ja muodostavat Nysan antiikin kaupungin!

Antiikin kaupungin perustamiseen liittyvät tiedot vaihtelevat. Antiikin ajan historiankirjoittaja Stephanus mainitsee, että Antiokhos Soter, Seleukoksen poika, perusti kaupungin vaimonsa nimelle 3. vuosisadalla eKr. Maantieteilijä ja matkailija Strabonin mukaan kolme veljen perustamaa kylää, “Athymbros”, “Athymbrados” ja “Hydreleos”, yhdistyivät myöhemmin ja muodostivat Nysan antiikin kaupungin.

Se sijaitsee Aydınin maakunnassa Sultanhisarissa!

Jos haluat mennä Nysan antiikin kaupunkiin, sinun täytyy kääntyä Denizli-Aydın maantien suuntaan Sultanhisarin kunnan puolelle. Sultanhisarin kunta sijaitsee 3 km:n päässä päätiellä ja Nysan antiikki kaupunki sijaitsee 3 km:n päässä Sultanhisarin kunnasta. Matka Aydınin keskustasta on noin 33 km, Kusadasista 90 km ja Denizlin keskustasta on noin 100 km.

Nysan kirjasto on toiseksi vanhin kirjasto Efesoksen antiikin kirjaston jälkeen.

Nysan kirjasto perustettiin Rooman keisarikunnan aikakaudella toisen vuosisadan aikana keisari Hadrianuksen aikakaudella Karian alueen Nysan antiikkiin kaupunkiin. Kirjastosta uskotaan olevan kaksi tai kolme kerrosta.

Nysan kirjasto sijaitsee Nysan antiikin kaupungin gymnasiumin pohjoispuolella, teatterin länsipuolella. Kirjaston rakenne muistuttaa Efesin antiikin kaupungin Celsus-kirjastoa. Rakennuksen ulkoseinissä on ikkuna-aukkoja, joissa on ajateltu olleen erilaisia patsaita koristeeksi. Kirjaston seinät ovat kaksikerroksiset sisä- ja ulkoseinät. Ikkunanaukoissa on ilmanvaihtoreikä. Kirjaston lukusali on 13,4 metriä pitkä ja 8,70 metriä leveä. Kirjaston valaistusta varten on käytetty ikkunoita. Kirjaston sisätilojen on arveltu olleen koristeltu värikkäillä marmorilaatoilla, ja nykyisin rakennuksen sisällä on paljon murtuneita värikkäitä marmorilaattoja.

Kuuluisan antiikin ajan maantieteilijän ja matkailijan Strabonin tulon tänne opiskelemaan osoittaa, että kaupunki oli antiikin aikana koulutuksen ja tiedon keskus.

Nysan kirjasto ei ole yksinäinen instituutio, vaan se toimii läheisessä yhteistyössä Gymnasiumin kanssa. Nysan kirjastossa tehdyt kaivaukset alkoivat ensimmäisen kerran vuonna 1907. Jatkuvasti jatkuvat kaivaukset jatkuvat edelleen. Kirjastossa papyrus- ja paršöömirullat ja kirjoitetut teokset olivat ihmisten käytössä pitkään.

Nysa kirjasto oli antiikin ajan Nysan antiikikaupungissa kulttuurikeskuksessa ja teki merkittävän panoksen. Tunnettu antiikin maantieteilijä ja matkailija Strabon tuli tänne opiskelemaan, mikä osoittaa, että kaupunki oli antiikin aikana koulutus- ja tiedekeskus. Nysan antiikikaupungissa syntyneet tunnetut henkilöt ovat:

  • Stoalainen filosofi Apollonios,
  • Strabonin opettaja Aristodemos ja Sostrados,
  • Roomalainen konsuli Pompeius ja Nysassa kasvattaneet opettajat.

Turkki on täynnä historiallisia nähtävyyksiä. Tervetuloa Turkkiin. Turkissa toimii suomen kielinen matkaopas Tayfun Dal. Tayfuniin saatte yhteyttä tayfundal.fi nettisivun kautta. Hyvää matkaa ja lomaa Turkkiin matkustaville Turkin ystäville. Muistakaa tilata Turkin Uutiset Youtube kanavamme. Nähdään seuraavalla videolla. Hei hei kaikille Turkin ystäville ja Turkin Uutisten seuraajille.

https://youtu.be/pV123pkj4oA
Tietoa Ali Ergene 1156 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.