EU:n on muutettava oma Turkki politiikkaa

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkki & EU
Turkki & EU

EU:n on muutettava oma Turkki politiikkaa

Melkein 100 vuotta sitten maailmalle syntyi kansallisvaltioita. Monet valtakunnat hajosivat. Yksi niistä oli Osmanin valtakunta. Turkin tasavalta on perinyt Osmani valtakunta veloista alkaen.
Monet turkkilaiset miehet ovat surmattu sodissa silloin. Uudella Turkin tasavallalla ei ollut paljon miehiä sodan jälkeen. Turkin ensimmäinen väestölaskenta oli vuonna 1927. Silloin Turkin asukasluku oli silloin 13.648 270. Turkin asukasluku on nyt 83.154 997 (v. 2020).

MAINOS!

Turkin tasavalta ja kansa oli hyvin köyhä. Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk hallitsi maata kuolemaan asti presidenttinä. Hän oli hyvin älykäs mies. Hän oli oppinut Osmanin valtakunnan virheistä. Hän ryhtyi heti toimiin. Hän teki paljon uudistuksia kuten naisille äänioikeus, latinalaisten aakkosten käytön otto jne.

Turkki halusi olla liittolaisia ja ystäviä entisten vihollisten kanssa. Turkki ei osallistunut toiseen maailman sotaan. Turkista tuli YK:n jäsen 24.10.1945. Turkki jatkoi tekemään yhteistöitä länsimaiden kanssa. Turkki liittyi Naton jäseneksi vuonna 1952. Turkki allekirjoitti sopimuksen se ajan EU:n kanssa vuonna 12.09.1963.

EU jostain syystä ei halunnut ottaa Turkkia EU:n jäseneksi. EU on pelannut aikalisää Turkin kanssa 57 vuotta. Turkki on nyt etsimässä uusia liittolaisia mutta Turkki silti halua jatkaa, tehdä yhteistöitä EU:n kanssa. EU on Turkin suurin kauppakumppani.

Turkki on alkanut tekemään tiivis yhteistöitä Turkin kielisten sukukansojen kanssa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. EU:lla olisi tuhannen taalan tilaisuus tehdä yhteistöitä Turkin kanssa. Eu maat pääsevät Turkin kautta näiden maiden markkinoille helpommin. Turkilla on myös paljon vaikutusvalta Lähi idässä ja Afrikassa historiasta johtuen. Monet turkkilaiset vähemmistöt asuvat näissä maissa edelleen.

Turkkilaisten silmät ovat avautumassa. Turkki on vahvistumassa. Toivottavasti EU maiden silmät myös avautuisi. Koska molemmat puolet hyötyvät siitä, eli Turkki ja EU maat. EU ei voi menettää Turkkia. Mutta EU.n politiikat ovat ajamassa Turkkia Venäjän puolelle.

Ali Ergene

Erdoğan on Pohjois-Kypros Turkkilaisessa Tasavallassa

Tietoa Ali Ergene 1156 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.