Turkin kansainvälinen yhteistyö- ja koordinointivirasto TIKA:n toimisto Bosnia ja Hertsegovinassa täyttää 24 vuotta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Mostarin silta
Turkkilaisetn rakentama Mostarin silta Bosniassa. Kuva: flickr.com

Turkin kansainvälinen yhteistyö- ja koordinointivirasto TIKA:n toimisto Bosnia ja Hertsegovinassa täyttää 24 vuotta

TIKA perustettiin vuonna 1992 Turkin hallituksen johtamaksi virastoksi, joka vastaa maan kehitysyhteistyöpolitiikan toteuttamisesta ulkomailla. TIKAlla on edustustot 60 maassa ympäri maailmaa, joissa ne toteuttavat humanitaarisia ja kehityshankkeita. Turkin avustusjärjestö TIKA kattaa kaikki yhteiskunnan sektorit uskonnosta tai rodusta riippumatta.

MAINOS!

Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa sijaitseva toimisto avasi ovensa 24 vuotta sitten auttaakseen kehittämään maata, joka oli silloin vasta päässyt irti sodasta. Juuri verisen Bosnian sodan jälkeen vuosina 1992-1995 jossa kuoli tuhansia siviilejä ja maata moukaroivat sadat tuhannet pommit, jotka tuhosivat tärkeitä historiallisia perintöjä.

TIKA on toimintansa ensimmäisestä päivästä vuoteen 2020 saakka valmistunut 900 hanketta monilla alueilla historiallisen ja kulttuuriperinnön säilyttämisessä, koulutuksessa, terveydenhuollossa, infrastruktuurissa, maataloudessa, karjanhoidossa. Näillä 900 hankkeella oli erittäin tärkeä rooli haavoittuneen maan parantamisessa. Tärkeintä on, että TIKA on toteuttanut kaikki nämä hankkeet kattaakseen kaikki yhteiskunnan sektorit uskonnosta tai rodusta riippumatta, mikä on erittäin tärkeä maalle sen rikkaan monietnisen kulttuurin vuoksi.

TIKA pyrkii tarjoamaan pätevämmän koulutusympäristön tuleville sukupolville. TIKA on tukenut koulujen fyysistä ja teknologista infrastruktuuria, rakentanut uusia, nykyaikaisilla olosuhteilla varustettuja oppilaitoksia ja toteuttanut koulutus- ja kokemustenvaihto-ohjelmia ohjaavan henkilöstön vahvistamiseksi. TIKA tukee myös maan maaseutu alueiden perheiden sekä sodan aikana kotiseudulta paenneiden ihmisten taloudellista vahvistamista.

Erityisesti TIKA tarjoaa ihmisille työllistymismahdollisuuksia taloudellisten hankkeiden kautta. Vuonna 2017 käynnistetyllä “Ruoka- ja elämäntukiohjelma”-projektilla TIKA on tähän mennessä saavuttanut lähes tuhat perhettä. TIKA pyrkii tavoittamaan 500 uutta perhettä vuonna 2020 tämän hankkeen avulla.

TIKA toteuttaa myös tärkeitä hankkeita terveydenhuollon alalla. Hankkeet parantavat sairaaloiden ja terveyskeskusten kaltaisten laitosten fyysistä infrastruktuuria, tarjoavat nykyaikaisia laitteita ja auttavat parantamaan sekä palvelun laatua että terveydenhuollon henkilöstön koulutusta ja ammattillista kykyä ammattikäyttöön tarkoitettujen laitteiden käytössä.

Lähde: aa.com.tr

Helena Ergene

Turkki jakaa lääkinnällisiä laitteita ja tarvikkeita Makedoniassa, Libanonissa, Tunisiassa