Turkkilainen matto

Google mainos

Kuva: haligazetesi.com

TURKKILAINEN MATTO

Yhden väitöksen mukaan turkkilaiset ovat maton keksijöitä. Maailmassa löydetty vanhin matto on pazircik matto. Se on kudottu kahdella solmulla. Turkkilaisten mattojen historia on yli 2500 vuotta vanha. Turkin turkkilaiset ovat tuoneet mattoja Keski-Aasiasta nyky-Turkkiin. Mattojen kutominen kuuluu turkkilaisille.

↓ Yritysten mainos palsta. ↓

Uskotaan että neoliittisen kauden loppupuolella joidenkin villi eläinten kesyttäminen kotieläimiksi johti siihen, että villasta kutominen alkoi silloin. Ensimmäiset villa langat tehtiin käsin kämmenillä. Sitten puolipyöreällä kivellä tehtiin polvien päällä. Arkeologit ovat löytäneet kivestä, luusta ja savesta tehtyjä työvälineitä Turkistanissa. Turkkilaiset käyttivät kudontamateriaalina villaa, pellavaa, silkkiä ja puuvillaa. Turkkilaiset ovat vieneet mukanaan muuttaessaan eri puolille maailmaa tätä perinnettä. Tämä perinne on siirtynyt äidiltä tyttärille.

Maailman vanhin solmittu matto on pazircik matto, joka on löydetty Altay vuoristossa. Se kuvaa Keski-Aasian mattotaiteen tyyliä ja tekniikkaa. Siinä on elävästi kudottu ja kuvattu ratsut, hirvet ja eläinten hahmot. 1 cm2 matto on kudottu tiukasti 36 solmulla. Maton paksuus on 2 mm.
Keski-Aasian alkuperäiset turkkilaiset matot ovat perinteisesti saaneet kuviot luonnosta. Matoilla kuvailtiin mielikuvitushahmoja sekä eläimiä. Kuten lohikäärme, pilvi, salama, kamppailevat linnut.

Matto kulttuuri ja perinne kehittynyt huimasti kun turkkilaiset ovat muuttaneet Ankaraan vuonna 1073. Turkkilaiset alkaneet kasvattaa villaeläimiä silloin. Erittäin kauniita esimerkkejä Anatolian Selçuk mattoista on esillä Tukholman kansallismuseossa Ruotsissa. Turkkilaisia mattoja myytiin siihen aikaan jo Egyptiin, Syyriaan, Irakiin, Iraniin, Intiaan ja Kiinaan. Osmani valtakunta perusti mattotuotantoa Herekeen että jossa palatsien matot valmistettiin. Turkin Tasavallan aikoina avattiin Turkin ensimmäinen matto tehdas Ispartaan.

Käsityön kallistumisen takia matto tuotanto on suurimmaiseksi osaksi siirtynyt Pakistaniin Intiaan, Kiinaan ja Nepaliin.

Lähde: haligazetesi.com

Ali Ergene

Google Mainos


Tietoa Ali Ergene 732 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.