Turkkilaiset televisiosarjat kiinnostavat ulkomailla

Vieraskynä: Minna Rautiainen-Cimrin

Google mainos

Yüzlesme
T-Companyn tuottaman Yüzleşme-sarjan ohjaaja Ömer Faruk Sorak (kesk.) ja paikallinen tuotannonavustaja Şükrü Cimrin (vas.) sekä pääosan esittäjä Hande Doğandemir (oik.) syventyneinä kuvauksiin Sunprime C-lounge hotellissa. Yli sadan hengen tiimi kuvaa Alanyassa viiden kuukauden ajan.

Alanyassa kuvataan uutta sarjaa Kanal D:lle

Televisiosarjoista ja elokuvista on tullut tärkeä vientituote Turkille. Aikaisemmin televisiosarjojen vientitilastojen kärkipaikkoja pitivät Yhdysvallat ja telenoveloiden kultamaa Brasilia. Nyt kakkoseksi on kiilannut Turkki heti amerikkalaisten jälkeen.

↓ Yritysten mainos palsta. ↓

Vaikka Turkin voittokulku ei vielä Suomen kanavilla näykään, sarjoilla on kovasti menekkiä Itä-Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Kreikassa, Venäjällä ja Lähi-idän maissa. Serbiassa, Kroatiassa, Montenegrossa, Makedoniassa ja Bosnia-Hertsegovinassa turkkilaiset sarjat kuten ottomaaniajasta kertova epookki Magnificent Century (Mühteşem Yüzyıl) ja saippuasarja One Thousand and one nights (Binbir gece) ovat nousseet katsojatilastojen kärkeen.

Turkkilaisessa kodissa katsotaan televisiota enemmän kuin Suomessa, tilastojen mukaan 3,5 tuntia päivässä. Illalla kokoonnutaan koko perheen voimin jännittämään romanttisia draamasarjoja tai kisailuohjelmia.

Kun jokainen televisiosarjan jakso on 120 – 150 minuuttia, sarjojen tuotantokustannukset nousevat korkeiksi. Huipputuotannoissa puhutaan lähes 300 000 euron jaksobudjeteista. Jos viikottaiset katsojamäärät eivät yllä halutulle tasolle, sarja lopetetaan kesken. Laadukas tuotanto ja hyvät näyttelijät ovat turkkilaisten sarjojen vetonauloja. Draamaa, toimintaa, yllättäviä käänteitä ja romantiikkaa tarjoillaan yllin kyllin.

Niin myös tänä keväänä Alanyassa kuvattavassa Yüzleşme-sarjassa, jonka pääosassa on kotiseudulleen nuoruutensa vääryydet kostamaan palaava nuori nainen. Yüzleşmen tuottaja Bülent Turgut on aikaisemmin ollut mukana luomassa Kappadokiaan sijoittuvaa Asmalı Konak-sarjaa (The Mansion with Vines 2002). Vaikka Asmalı Konakın esittämisestä on jo yli 15 vuotta, turistit jonottavat yhä sen kuvauspaikoille.

Myös Alanya toivoo Yüzleşmen tuovan kaupungille näkyvyyttä. Tuottaja Bülent Turgut uskoo, että sarja voisi kiinnostaa myös ulkomailla ja sen esittämisestä on jo käyty neuvotteluja. Näyttelijäkaartin tähtinä loistavat tunnetut ja palkitut näyttelijät kuten Uğur Yücel (mm. Hırsız Polis), Hande Doğandemir (mm. Günesi beklerken), Engin Özturk (mm. Mühteşem Yüzyıl), Yiğit Kirazci, Mesut Akusta, Şerif Sezer, Yeşim Ceren Bozoğlu, Gülsim İlhan Ali, Derda Yasir Yenal, Durul Bazan, Zeynep Eronat, Macit Koper, Gözde Çığacı, Yeşim Gül.

Yüzleşme Kanal D:llä tiistaisin 5. maaliskuuta alkaen.

Teksti ja kuva: Minna Rautiainen-Cimrin

Vieraskynä: Minna Rautiainen-Cimrin

HS: Turkkilaiset tv-sarjat vetävät turisteja Istanbuliin

Google Mainos


Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.