Turkkilaisilla ja suomalaisilla on hyviä kulttuuri etuja

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Turkin ja Suomen liput
Turkin ja Suomen liput. Kuva: Ali Ergene

Turkkilaisilla ja suomalaisilla on hyviä kulttuuri etuja

Turkkilaisilla ja suomalaisilla on hyviä kulttuuri etuja koronavirusta vastaan. Turkkilaiset naiset ovat hyvin tarkkoja omista kodeistaan kuten olette huomanneet jos olette käyneet turkkilaisissa asunnoissa. Heidän koti on niin tip top että ihmisellä tulee sellainen tunne ettei uskalla tehdä mitään ja tarjottujen syötävien syöminen tuottaa tuskaa ettei vaan murusia tipu mihinkään.

MAINOS!

Näitä teho siivoojia löytyy myös Suomessa. Henkilökohtainen hygienia ja siisteys on molemmilla kansoilla huippu tasoa. Tässä viirus pandemiassa puhtaus on ensiarvoisen tärkeää. Henkilökohtainen hygienia ja siisteystavat opetetaan jo pienestä pitäen.

Turkissa kengät jätetään oven ulkopuolelle. Tämä tapa elää edelleen myös kaupungeissa. Joskus kerrostalojen käytävät näyttää kenkäkaupalta varsinkin kun vieraita tulee käymään. Joskus suomalaiset (suomen ruotsalainen) arvosteli tätä aikoinaan. Suomalaiset tekevät samoin mutta kengät jätetään oven sisäpuolelle eteiseen.

Tämä ero ilmeisesti tulee siitä että pakkaseen ei ole voinut kenkiä jättää talvisin. Turkkilaiset ja suomalaiset eivät kävele ulkokengät jalassa ympäriinsä asuntoa tai makaa sohvalla ja sängyssä kengät jalassa.

Suomessa koululaiset nykyään eivät mene koululuokkiin kengät jalassa vaan vaihtavat sisätossut. Tämä käytös oli sama Turkissa ennen kuin Turkki muuttui tasavallaksi. Silloin opetus tehtiin moskeijoissa. Suosittelisimme että Turkissa myös otettaisiin Suomen koulujen käytäntö.

Molemmissa maissa opetetaan käsien saippualla pesun tärkeyttä ennen ja jälkeen ruokailun, wc käynnin yhteydessä, ulkoa sisälle tultaessa jne. Islamin uskonto vaatii siisteyttä ennen rukoilua. Pesu rituaali toistetaan 5 kertaa vuorokaudessa. Peseytymisrituaalista on tarkat ohjeet ennen rukoilua.

Silloin pestään kädet ja käsivarret, jalat, kasvot, korvat, nenä, kaula ja hiusten siisteyttäminen vedellä. Myös vartalon pesemisellä on omat ohjeet. Profeetta Muhammed on sanonnut että jos on jossain tauti niin pysy kaukana. Jos olet saanut taudin niin pysyy paikallasi. Eikö kuulosta tutulta?

Suomessa peseydytään aamulla heräämisen jälkeen ja illalla ennen nukkumaan menoa. Suihkussa käydään aina tarpeen vaatiessa esim. likaisen työn jälkeen, hikoilun jälkeen jne. Sauna on osa suomalaista peseytymiskulttuuria ja hamam on osa turkkilaista peseytymiskulttuuria.

Ali Ergenen mummo sanoi ennen vanhaan pikku Alille aamulla heräämisen jälkeen että pese kasvot niin pirun nuolaisut kasvoistasi puhdistuu. En tiedä oliko tämä keino opettaa lapsille hygieniaa vai uskomus, joka tapauksessa opetus on mennyt perille.

Turkkilalaisella on usein vierashuone eli sali asunnoissa missä vieraiden kanssa seurustellaan sekä juodaan ja syödään. Vierashuoneessa sijaitsee myös kologne pullo ja karkkeja joita vieraiden saavuttua heti tarjoillaan. Vierashuone on kalustettu parhailla näyttävillä huonekaluilla. Se huone on usein lukossa tai lapsilta kielletty ja käytetään ainoastaan vieraiden ollessa asunnossa.

Tämä koronavirus tulee muuttamaan meidän joka päiväistä elämää niin radikaalisti. Huomasin että vielä me kaikki emme tiedä tai huomaa kaikkia muutoksia käytöksessämme alkaen tv toimittajista ja tavallisiin ihmisiin. Esim. Mikrofoni heiluu edelleen suusta suuhun kun he haastattelevat kadulla ihmisiä asiantuntioita jne.

Edelleen molemmissa maissa korostetaan että pysykää kotona ja asuinkunnassa. Ihmiset niin Suomessa kuin Turkissa ovat alkaneet siirtymään lomapaikkakunnille. Esim. Çeşme ja Bodrum ovat ilmoittaneet muualla asuville ihmisille: Älkää tulko Çeşmeen ja Bodrumiin. Ongelma molemmissa maissa syntyy jos ihmiset siirtyvät pienille paikkakunnille koska niiden kapasiteetti ei riitä hoitamaan ulkopuolisia jos he sairastuvat.

Ali & Helena Ergene

Suomen turkkilaisilla on “oma työvoimatoimisto”

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.